7.SINIF ÖĞRENCİLERİ ÇİLEĞİN DNASINI GÖZLEMLEDİLER

Yediğimiz meyveler dahil tüm canlılarda DNA bulunmaktadır. DNA hücre içindeki çekirdekte yer almaktadır. Meyveyi ezip hücrelerine ayrıştırmamız ve daha sonrada DNA'yı elde etmek için hücreyi parçalamamız gerekmektedir.  Çileği ezme işlemi hücrelerin birbirinden ayrılmasını ve kalın (ve sert olan) hücre çeperlerinin (duvarlarının) gevşemesini (ve kırılmasını) sağlar.  Hazırladığımız karışımdaki tuz, proteinlerin ve karbohidratların DNA'dan uzaklaşarak çökmesini sağlamaktadır ve DNA'nın bir arada yapışkan bulunmasına yardım etmektedir. Deterjan ise hücre zarındaki (yağ) tabakasını çözerek hücre zarını eritmektedir. Deterjan sayesinde hücrede ve hücre zarında boşluklar oluşur ve DNA parçalanan hücrelerden dışarı çıkar.  Kolonyanın soğuk kullanılmasının sebebi; DNA'yı tahrip eden proteinlerin (enzimlerin) soğukta denatüre olarak etkinliklerini kaybetmelerini sağlamaktır. Böylece daha fazla DNA elde edilir.  Tüpün alt kısmındaki kırmızımsı sıvıya diğer doku ve hücre artıkları, proteinler (enzimler) v.s. çökelmektedir.  DNA alkol (kolonya) içinde çözünmemektedir ve deterjan ile tuz çözeltisinden ayrı çökelmektedir.  DNA'yı bu kadar kolay görebilmemizin sebebi izole ettiğimiz DNA'nın milyonlarca çilek hücresinden meydana gelmesidir. Özetle tek bir DNA yı mikroskop olmadan göremeyiz ama binlercesi bir araya gelirse çıplak gözle gözlemleyebiliriz.

01-11-202101-11-202101-11-202101-11-2021

01-11-202101-11-202101-11-2021